Bestelautoverzekering

Verzekering Bestelauto

Samenvatting
•Een bestelauto is ingericht voor het vervoer van goederen;
•Een bestelauto heeft een laadruimte;
•Het maximale gewicht van een bestelauto is 3500kg inclusief inzittenden en lading;
•Het is wettelijke verplicht om een bestelauto minimaal WA te verzekeren;
•Een bestelauto ouder dan 10 jaar wordt meestal alleen WA verzekerd;
•Een bestelauto tussen de 4 en 8 jaar wordt meestal WA Beperkt Casco verzekerd;
•Een bestelauto tot 5 jaar wordt meestal WA Volledig Casco verzekerd;
•Bij een bestelautoverzekering kun je aanvullende verzekeringen afsluiten.

Wat is een bestelauto?
Voordat er ingegaan wordt op de bestelautoverzekering is het van belang te weten wat een bestelauto is. Een bestelautoverzekering is een auto, die is ingericht voor het vervoeren van goederen. Bestelauto's beschikken over een laadruimte. Het maximale gewicht van een bestelauto, inclusief inzittenden en lading is 3500kg.

Wat is een bestelautoverzekering?
Een bestelautoverzekering is een verzekering waarmee je het risico van schade kunt afdekken, die veroorzaakt wordt door je bestelauto. Het is in Nederland wettelijk verplicht om je bestelauto minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. De verplichting om een bestelauto minimaal WA te verzekeren, biedt weggebruikers zekerheid. Wanneer andere bestuurders namelijk schade leiden door toedoen van een bestuurder van een bestelauto, worden deze schadeloos gesteld. Je kunt als bestuurder van een bestelauto ook de schade aan je eigen voertuig verzekeren.

Wanneer sluit je een autoverzekering af?
Als je een auto koopt, zet je deze bij het postkantoor op naam. Op deze manier wordt je officieel eigenaar van je auto. Doordat je eigenaar bent, ben je ook verantwoordelijk voor eventuele schade die met je auto veroorzaakt wordt. Daarom is het wettelijk verplicht om ten minste een WA verzekering af te sluiten. Het is verstandig om direct nadat je de auto op naam hebt gezet, een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering af te sluiten. De RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) controleert minimaal één keer per jaar of geregistreerde voertuigen verzekerd zijn. Wanneer je auto op naam staat, maar niet verzekerd is, riskeer je een boete van 380 euro.

WA Verzekering - bestelauto
De WA verzekering biedt dekking voor schade die je als bestuurder van een bestelauto veroorzaakt aan andere weggebruikers. De WA verzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen bestelauto. Alleen een WA verzekering wordt meestal afgesloten voor auto's ouder dan 10 jaar.

WA Beperkt Casco verzekering - bestelauto
De WA Beperkt Casco verzekering dekt naast de WA verzekering, ook deels de schade aan je eigen bestelautoverzekering. De WA Beperkt Casco verzekering dekt namelijk schade ten gevolge van brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade. De WA Beperkt Casco verzekering, wordt meestal afgesloten voor bestelauto's tussen de vier en acht jaar oud.

WA Volledig Casco - bestelauto
Naast een WA en WA Beperkt Casco verzekering is het mogelijk je bestelauto WA Volledig Casco te verzekeren. De Volledig Casco verzekering dekt niet alleen de Wettelijke aansprakelijkheid en de gebeurtenissen die gedekt zijn onder een Beperkt Casco verzekering. De Volledig Casco verzekering dekt ook schade als gevolge van een aanrijding, vandalisme of diefstal. De schade ten gevolge van een aanrijding , wordt ook vergoed als je zelf de veroorzaker van de schade bent. Een Volledig Casco verzekering wordt meestal afgesloten voor auto's tot vijf jaar oud.

Aanvullende verzekeringen
Naast de verzekeringen voor je bestelauto zelf, kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. De aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten zijn: De Schadeverzekering Inzittenden (SVI), De Ongevallenverzekering Inzittenden (OVI), de Rechtsbijstandverzekering (RB), de Verhaalsbijstandverzekering (VRB) en de No-Claim Beschermers (No-Claim Garantie). Lees alles over aanvullende verzekeringen